Túlsúly, elhízás

Újpesti Terápia és Életmód Centrum

Miért kell kezelni az elhízást, túlsúlyt?

Lehet segíteni a túlsúlyon!

A túlsúly következményei

Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több – sok esetben igen súlyos következménnyel járó – betegséggel találhatja magát szemben.

Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak?

Elhízottan magas vérnyomás, ahogy a testtömeg nő, elsősorban a zsírszövet szaporodik fel. Hasonlóan a szervezet többi részéhez, ez a szövet is oxigént és tápanyagdús vért igényel. Ahogy az oxigén és tápanyagigény nő, a szervezetben keringő vér mennyisége szintén nő. Minél nagyobb mennyiségű vért kell az artériákon (verőereken) keresztül naponta keringetni, annál nagyobb az artériáknak a falára nehezedő nyomás.

A testtömeg növekedése általában a vér inzulin szintjét is megemeli (ennek súlyos fokán beszélünk a 2-es típusú diabéteszről). Az inzulinszint emelkedése megvastagítja az erek, különösen a verőerek falát, ami szintén vérnyomásemelő hatású.

Lehet segíteni a túlsúlyon!

Egyeztesen időpontot és jöjjön el hozzánk!

Cukorbetegség - túlsúly, elhízás

Az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető oka. A szervezetben található nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetét az inzulinnal szemben, így a cukor – nem tudván belépni a sejtekbe – a vérben marad, vagyis magasabb lesz a vércukorszint. A megemelkedett vércukorszint számos negatív következménnyel jár, tovább rontva az Ön állapotát.

túlsúly okozza a cukorbetegséget

A vérzsír-szint kóros átrendeződése (túlsúly)

Az elhízás alma típusa (előbb vagy utóbb) magas vérzsír-szinttel és koleszterin-szinttel párosul akkor is, ha egyébként egészségesnek tartott élelmiszereket fogyaszt (viszont többet, mint amennyire szüksége van). Amennyiben nemcsak a táplálék mennyiségét, hanem a minőségét sem választja meg helyesen és a táplálék sok telített zsírt és koleszterint tartalmaz (túl sok zsíros hús, zsírban, margarinban sült étel), az tovább rontja a helyzetet.

A legtöbb élelmiszerben, illetve a szervezetben a zsír trigliceridek formájában található meg. Idővel a kedvezőtlen vérzsír összetétel (diszlipidémia) érelmeszesedéshez vezet.

Az érelmeszesedés következtében koszorúér-betegség, illetve stroke (szélütés, gutaütés) alakulhat ki. 

Túlsúly hatása a szívre

A szívet ellátó artériák (koszorúerek) falában lerakódó zsíros, majd elmeszesedő plakkok (lerakódások) eredményezik, amelyeken véralvadék is kiválik. Az idő előrehaladtával a plakkok beszűkítik a szívet ellátó ereket, ezáltal kevesebb vér látja el az oxigénigényes szívizmot. A szív csökkent vérellátása mellkasi fájdalmat, anginát okoz.

Ha egy beszűkült artériában vérrög (trombus) képződik, vagy egy máshonnan jövő vérrög (tromboembolus) megakad, akkor az adott ér által ellátott szívizom nem kap megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot, ami szívinfarktushoz (a szívizom elhalása a rossz vérkeringés miatt)  érelmeszesedés megjelenik az agyat ellátó artériákban is. Ha egy beszűkült ér által ellátott agyterület nem kap elég oxigént és tápanyagot, az stroke-ot eredményez (bár ritkán nevezik így, a stroke agyi infarktusnak tekinthető). Ha valaki elhízott, nagyobb a kockázata a stroke kialakulásának.

A túlsúly hatása a mozgásra

A túlsúly egyben csont- és ízületi gyulladást jelent, vagyis egy mozgásszervi betegség, ami gyakran érinti a térdeket, a csípőt és a gerincet. A nagyobb testtömeg nagyobb terhelésnek teszi ki a gyulladt ízületeket, károsítja az ízületi felszíneket burkoló porcot, ezáltal fokozza az ízületi fájdalmat és a merevséget. 

Ahogy a zsír felszaporodik, egyre inkább elveszi a teret más szövetektől, szervektől. A kövér emberek kevésbé tudnak kényelmes testhelyzetet felvenni, rosszabbul mozognak, hamarabb kifulladnak, mint nem elhízott társaik. A lábak, a hát, az ízűletek és az izmok túlterheltek, könnyebben megfájdulnak.

túlsúly

Pszichés stressz okozója a túlsúly

A túlsúlyos vagy elhízott emberek emellett fokozott pszichés stressznek is ki vannak téve. 

Alvási apnoe: Ez veszélyes kórállapot, a beteg álmában időről időre abbahagyja a légzést, két apnoe között viszont feltűnően hangosan horkol. Az alvás során a felső légutak (a garat szintjében) elzáródnak; súlyos esetben ez gyakori éjszakai ébredéshez és nappali fáradtsághoz vezet.

A legtöbb alvási apnoéban szenvedő beteg túlsúlyos.

A máj zsíros elfajulása a túlsúlytól

A máj zsíros elfajulása, mikor az ember elhízik, a zsír a májban is felszaporodik. Extrém fokú elhízás már működésében is zavarja a májat, sőt évtizedek alatt májcirrózis (májzsugor) is kialakulhat, mérsékelt alkoholfogyasztás mellett is.

Epehólyag kialakulása a túlsúlytól?

Epehólyag betegségnél az elhízott egyének vér koleszterinszintje rendszerint magasabb, kövér embereknél nagyobb a koleszterin-epekövek kialakulásának kockázata. A túl gyors fogyás – pl. több mint másfél kiló hetente – fokozhatja a koleszterinkövek kialakulásának veszélyét.

Fogamzóképességgel és terhességgel kapcsolatos problémák

A zsírszövet a többi szövethez képest (kivéve a májat) fokozott mértékben bontja a szexhormonokat, ezzel csökkenti a fogamzóképességet mind férfiak, mind nők esetében. Az elhízás gesztációs (terhességi) diabéteszhez és más rendellenességhez vezethet terhesség során, de fokozza a születési rendellenességeket is.